Kura messa 443 i messa 445 to krajowe mieszańce ogólnoużytkowe.
Charakteryzują się wysoką nieśnością, a przy tym większą odpornością na surowe warunki środowiska niż kury typu lekkiego. Ze względu na dobrze rozwinięte mięśnie piersi i nóg rasa ta jest użytkowana również w kierunku mięsnym. Kura messa to mieszaniec koguta Rhode Island Red i kury Rhode Island Red x Leghorn. Ma pokrój charakterystyczny dla kur typu średniociężkiego. Jej sylwetka przypomina kształtem prostokąt: zarówno część brzuszna, jak i piersiowa są dobrze rozwinięte.
W wieku 20 tygodni kury osiągają wagę 1,6 kg, koguty zaś – do 3,3 kg. Upierzenie przybiera różne kolory – może być czerwone, białe, czarne, a często też niejednolite, z brązowymi i czarnymi przebarwieniami. Ptaki mają duże, opadające, pojedyncze grzebienie z siedmioma ząbkami. Dzioby i skoki przybierają barwę cielistą. Kury messa zaczynają się nieść ok. 160 dnia życia (ok 22tyg) i rocznie znoszą do 290 jaj o kremowobiałych skorupkach. Masa jaja wynosi zazwyczaj 55-66 g. Podobnie jak nioski typu lekkiego, Messa nie posiada instynktu kwoczenia.