Gęś biała włoska została sprowadzona do Kołudy Wielkiej (Instytut Zootechniki) z Danii i przemianowana na Gęś Białą Kołudzką.
Gęsi tej rasy mają małą głowę i wąski, dość długi, pomarańczowy dziób. Oczy są dość duże i umieszczone wysoko na głowie. Szyja jest w kształcie litery „S”, dość długa i smukła. Pierś dobrze umięśniona, zaokrąglona, tułów długi i szeroki. Brzuch jest zaokrąglony z podwójną fałdą. Nogi są mocne, dość krótkie, stopy wyposażone w błonę pławną. Odcień barwy nóg jest taki sam jak dzioba. Gęsi mają całkowicie białe umaszczenie piór.
Gąsiory są masywniejsze i inaczej zbudowane niż gęsi. Mają głębszy tułów i bardziej spionizowaną postawę ciała. Dorosłe gąsiory ważą 6‒8 kg, a gęsi 5‒7 kg.
Gęsi Białe Kołudzkie mają wysoką nieśność w granicach 50‒70 sztuk w ciągu sezonu. Masa jaj też jest dość wysoka, 160‒170 g. Jaja charakteryzują dobre wskaźniki zapłodnienia, nawet 90% oraz bardzo dobre wskaźniki wylęgowości z zapłodnionych jaj mieszczące się w granicach 80‒85%.
Zaletą tej rasy jest zaburzenie instynktu wodzenia i wychowywania piskląt u samic, w związku z tym idealnie nadają się do chowu intensywnego i półintensywnego. Gęsi Białe Kołudzkie są wykorzystywane w końcowym tuczu owsem. W efekcie otrzymuje się tuszkę dobrze umięśnioną i o niewielkim otłuszczeniu. Poza tym od gęsi po uboju pozyskuje się bardzo dobrej jakości pierze (300g).
Gęsi Białe Kołudzkie są wykorzystywane na szeroką skalę w krzyżowaniach z innymi rasami, głównie z tymi regionalnymi, w celu doskonalenia mięsności.
Gęś biała włoska została sprowadzona do Kołudy Wielkiej (Instytut Zootechniki) z Danii i przemianowana na Gęś Białą Kołudzką. Gęsi tej rasy mają małą głowę i wąski, dość długi, pomarańczowy dziób. Oczy są dość duże i umieszczone wysoko na głowie. Szyja jest w kształcie litery „S”, dość długa i smukła. Pierś dobrze umięśniona, zaokrąglona, tułów długi i szeroki. Brzuch jest zaokrąglony z podwójną fałdą. Nogi są mocne, dość krótkie, stopy wyposażone w błonę pławną. Odcień barwy nóg jest taki sam jak dzioba. Gęsi mają całkowicie białe umaszczenie piór.
Gąsiory są masywniejsze i inaczej zbudowane niż gęsi. Mają głębszy tułów i bardziej spionizowaną postawę ciała. Dorosłe gąsiory ważą 6‒8 kg, a gęsi 5‒7 kg.
Gęsi Białe Kołudzkie mają wysoką nieśność w granicach 50‒70 sztuk w ciągu sezonu. Masa jaj też jest dość wysoka, 160‒170 g. Jaja charakteryzują dobre wskaźniki zapłodnienia, nawet 90% oraz bardzo dobre wskaźniki wylęgowości z zapłodnionych jaj mieszczące się w granicach 80‒85%.
Zaletą tej rasy jest zaburzenie instynktu wodzenia i wychowywania piskląt u samic, w związku z tym idealnie nadają się do chowu intensywnego i półintensywnego. Gęsi Białe Kołudzkie są wykorzystywane w końcowym tuczu owsem. W efekcie otrzymuje się tuszkę dobrze umięśnioną i o niewielkim otłuszczeniu. Poza tym od gęsi po uboju pozyskuje się bardzo dobrej jakości pierze (300g).
Gęsi Białe Kołudzkie są wykorzystywane na szeroką skalę w krzyżowaniach z innymi rasami, głównie z tymi regionalnymi, w celu doskonalenia mięsności.